3 Eylül 2020 Perşembe

İÇİNDE PATLAR VS ONUNCU KÖY

        İlgili analizimizde ortaya koymaya çalıştığımız üzere Onuncu Köy, Ceza'nın en sağlam albümlerinden biri. Norm Ender'in aynı dönemlerde çıkan ve oldukça ses getiren albümü İçinde PatlarOnuncu Köy'le karşılaştırmak istedik. Bakalım Norm Ender en çok meydan okuduğu Ceza'nın en iyi albümlerinden biri karşısında ne yapabilmiş.

        Norm Ender'in albümünde iki CD var. Bunlardan ilki eski şarkılardan derleme olduğu için eşleştirmede sadece 1.CD'yi (2010) esas alacağız. Bu CD'de biri intro, biri outro, biri remix olmak üzere toplamda 8 şarkı var. Ceza'nın albümünde ise bir intro, bir outro olmak üzere 15 şarkı var. “İçinde Patlar” şarkısının tek bir versiyonunu eşleştirmeye sokuyoruz; daha güzel olduğu için remix'i seçtik. İntro ve outrolar beatmaker'ların marifeti olduğu için karşılaştırmaya pek gerek yok; ama introda Onuncu Köy'ün, outroda ise İçinde Patlar'ın önde olduğunu belirtelim. Ceza'nın albümünde daha çok şarkı olduğu için avantaj Ceza'da gibi. Beşe beş bir mücadele bizi bekliyor. :-)

        1- “İçinde Patlar” (Remix) ~ “Al Senin Olsun”

        Norm'un albümündeki tek hareketli şarkının karşısına Ceza'dan da hareketli bir şarkı seçtik. İki tarafın şarkıları da ritim itibarıyla cezbedici. Norm'da mesaj kaygısı biraz daha ön planda gibi; Ceza'da ise yer yer ritim, yer yer sosyal mesajlar ön plana çıkıyor. Norm'un şarkısı daha tane tane, daha vurucu iken Ceza da flow'uyla şov yapmış. Birini tercih etmek diğerine haksızlık olur kanısındayız.

        2- “Çıktık Yine Yollara” ~ “Dünden Ne Kaldı”

        Norm Ender'in kariyeri boyunca en çok ses getiren ve yıllar geçse de dinlenen şarkılarından biri “Çıktık Yine Yollara”. Gerçekten sadece Norm'un değil, Türkçe rap'in de en güzel protest parçalarından biri. Karşısında Ceza'nın, hak ettiği ilgiyi pek görmeyen “Dünden Ne Kaldı” şarkısı var. “Çıktık Yine Yollara” hareketli, “Dünden Ne Kaldı” ise biraz daha duygusal bir beat'e sahip. Dinleyenler kulak zevklerine göre bir tercih yapabilirler; bizce ikisi de on numara.

        3- “Sözler Şerefsiz Oldu” < “Onuncu Köy”

        “Sözler Şerefsiz Oldu”, gençlik çağındaki bireyin hayatı sorguladığı bir parça. İlk verse'te doğadan da bahsedilmiş. Nakarat da aşkla ve ayrılıkla ilgili. İçerik olarak Ceza'da bu tarz bir parça yok; ama melankolik bir seçim yapmak durumunda olduğumuz için “Onuncu Köy”ü tercih ediyoruz. “Onuncu Köy”, rap tekniği açısından “Sözler Şerefsiz Oldu”nun üzerinde bir parça. Özellikle ilk verse'te uzayıp giden kafiye kulağı dolduruyor. Nakarat da “Sözler Şerefsiz Oldu”daki gibi etkileyici. Roundu “Onuncu Köy” alıyor.

        4- “Depresyon Oteli” > “Dünya Dönüyor”

        İki taraf da nakaratlarında dünyadan bahsediyor; verse'ler ise biraz farklı. Ceza alışılmış kalitedeki protest tespit ve sitemlerini sıralarken Norm dünyaya yeni gelmiş bir bireye seslenen ve onun bu dünyada karşılaşacaklarından bahseden oldukça etkileyici satırlar yazmış. “Depresyon Oteli”, Norm'un albümündeki üç melankolik şarkının -bizce- en güzeli olduğu için roundu alıyor.

        5- “Sözlerimi Geri Alamam” ~ “Kim Bilir”

        “Sözlerimi Geri Alamam” şarkısı da “Sözler Şerefsiz Oldu” gibi çocukluk ve ilkgençlik çağıyla ilgili sorgulayışlar içeriyor. Şarkının verdiği mesajlar önemli. Nakarat Bulutsuzluk Özlemi'ne ait. Karşısında Ceza'nın da duygusal içerikli bir parçası var. Ceza hem melankolik hem protest sözler yazmış. İki şarkıda da benzer konulara değinildiğini görüyoruz, iki şarkı da duygu yüklü. Rap zevkimiz “Kim Bilir” diyorsa da Norm'un yazdığı satırların etkileyiciliğine haksızlık olmasın diye bu roundu da berabere kapatıyoruz.

        Sonuç: 2,5 - 2,5

        Norm Ender'in İçinde Patlar albümü gerçekten çok başarılı bir albüm. Nicelik olarak Onuncu Köy'ün altında kalsa da tek tek şarkılara baktığımızda hemen hemen Ceza'nın seviyesine çıkabildiğini görüyoruz. Tek tek puanladığımız takdirde “İçinde Patlar” 8,5; “Çıktık Yine Yollara” 10, “Sözler Şerefsiz Oldu” 8,5; “Depresyon Oteli” 10, “Sözlerimi Geri Alamam” 9 puan alır (Toplam 46). Ceza'dan seçtiklerimiz de ilgili analizimizde toplam 46,5 puana erişiyordu. Berabere dediğimiz üç roundda herkes kendi zevkine göre bir kazanan belirleyebilir; ama diğer iki roundun pek tartışmaya açık olduğunu sanmıyoruz.

        Norm Ender İçinde Patlar ile zaman zaman Ceza'nın seviyesine çıkabildiğini göstermiş oldu. Aura ile Suspus karşısında ne yapabildiği hakkında irdelememiz için bir sonraki yazımıza bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder