11 Eylül 2020 Cuma

DR. FUCHS - HUZUR N DAREM 2 ALBÜM ANALİZİ


        Dr. Fuchs, pek çok düet parçaya yer verdiği Her Şeye Rağmen albümünü çıkardıktan bir yıl sonra, 2017'de -yeniden düzenlenen bir düet istisna tutulursa- solo parçalardan oluşan Huzur N Darem 2 albümünü çıkardı. Aynı adı taşıyan iki albüm arasında yaklaşık on üç senelik bir zaman dilimi var. Araya giren süre boyunca çıkan albümlere baktık; şimdi de Huzur N Darem 2'ye bakarak Fuchs'un şimdiye kadarki en iyi albümünün hangisi olduğunu kendimizce netleştirelim.

        Albüm biri intro, biri outro olmak üzere on iki şarkıdan oluşuyor. On şarkının dokuzu yeni solo şarkı, biri ise Fuchs ve Kasırga'nın daha önce yayınlanan bir düetlerinin remix versiyonu. Albüm bu hâliyle pek doyurucu gözükmese de bir önceki albümden sadece bir yıl sonra çıktığı hatırlanmalı.

        1- İntro

        İntro'nun dokuz on saniyelik girişi çok hoş olmuş. Scratch'ler orta düzeyde, Fuchs'un melodik şekilde “Huzur N Darem iki, iki iki...” deyişi güzel olmuş (outroda bu derece melodik söylemiyor). Araya kahkaha sesi karışması da iyi olmuş.
7,5/10

        2- “Sevaplarım Günahlarım”

        Albümün en güzel şarkılarından. Üçer dörtlüklük iki verse'te Fuchs ruh hâlini yansıtacak şekilde kendine sesleniyor. Nakarat çok güzel. Şarkının ritmi biraz daha yavaş olsa belki konuyla daha uyumlu olurmuş.
10/10

        3- “No Problem”

        “No Problem”, teması itibarıyla güzel bir şarkı; auto-tune da parçaya yakışmış. Bir önceki şarkıda içine kapanan ve iç hesaplaşma yaşayan Fuchs bu parçada dertlere “No problem” diyerek rest çekiyor. Hatta “Teypteki pop müzik dandiktir, salla gitsin.” diyerek hem pop müziğe gönderme yapıyor hem de kafayı rahatlatmak için pop dahi dinlemekte sakınca görmediğini belirtmiş oluyor. Düşmanlara gözdağı verilen ve dost kazığından yakınılan satırlara da yer verilmiş. Fuchs; bütün olumsuzluklara rağmen hâlâ dimdik durduğunu anlattığı bu parçayla, pop müzikte oldukça fazla işlenen “Salla gitsin” temasının rapte de başarılı şekilde işlenebileceğini göstermiş.
9/10

        4- “Sat”

        Bir şarkılık dert - tasa kovuculuğundan sonra dinleyicileri gerilimli bir müzikle “Sat” karşılıyor. Tema ile müzik uyumlu olmuş. Nakarat sağlam; “Onu sat, bunu sat, kendini sat / Dikenli hayat yolunda bendini sat.” kısmında hem tekrarlar hem de ses benzerlikleri kulağa hoş geliyor. Verse'ler biraz kısa tutulmuş. Konu derinleştirilmemiş ve sanki söylenenler yarım bırakılmış gibi; parçada “Muhabbetin koyusunu kendime saklayacağım.” cümlesinin geçmesi de bunu doğrular nitelikte. Verse'ler kısa olduğu için çok kısa aralıklarla nakarat giriyor; bu da dinleyicinin nakarata daha çok odaklanmasına sebep oluyor. Yine de güzel şarkı.
8/10

        5- “Sorun Var Çare Yok”

        Beat'i itibarıyla değişik bir parça; ancak verse'ler beat'in ritminden daha hızlı olduğu ve beat'i bastırdığı için sadece giriş ve bitiş kısımlarında beat'in tadı çıkarılabiliyor. Bu parça da Fuchs'un çevreden yakındığı parçalardan olmuş. Nakarat orta düzeyde. Verse'ler teknik açıdan başarılı, içerik açısından da en iyi kısım bizce ikinci verse'ün ikinci yarısı olmuş. Öte yandan, şarkının sound'u biraz kirli kalmış diyebiliriz, bu tarz hafif sample'a sahip bir parçada sert ve yüksek tonda sözler olmasaydı belki daha iyi olabilirdi. Pek üst düzey bulamadığımızı belirtelim.
6/10

        6- Kimse Umrumda Değil”

        Albümün en sağlam parçalarından biri. Müziği çok hoş, sözler de ritmik açıdan beat'le uyumlu. Nakarat da verse'ler de gerçekten güzel. Fuchs'un içerik açısından benzer şarkılarının bazılarında bu derece akıcılık ve rahatlığa rastlanmıyor diyebiliriz. Şarkıda küfrün biplenmek yerine hiç söylenmemesi çok iyi olmuş, zaten kafiye kelimeyi ele veriyor.

        Şarkıda üstat “Benimle çalışmaya can attığını biliyoruz hâlâ” diyerek Sagopa Kajmer'e göndermede bulunmuş. Hem “Kimse Umrumda Değil” deyip hem de bu kadar çok parçada birilerine göndermeler yapması da ayrı bir tartışma konusu.
10/10

        7- “Bir Gündüz Bir Gece”

        Albümün melankolik parçalarından olan “Bir Gündüz Bir Gece” hem müziği hem sözleriyle gerçekten güzel. Yatıştırıcı müzik üzerine derin sözler yazılmış, nakarat da çok başarılı. Huzur N Darem 2'yi Huzur N Darem 2 yapan parçalardan biri diyebiliriz.
10/10

        8- “Eski Dostum”

        Fuchs bu parçada “eski dostum” diyerek rapten bahsediyor. İlk verse'te kendi iç dünyasıyla ilgili şeyler anlatırken ikinci verse'te rap müziği kişileştirerek onunla konuşuyor. Konusu itibarıyla ilginç ve oldukça anlamlı bir parça.
8,5/10

        9- “Sakar Dilim”

        Albümün hareketli parçalarından olan “Sakar Dilim” oldukça başarılı. İkinci verse'ün on numara olduğunu belirtelim. “Beni kurtaracak olan da batıracak olan da bu sakar dilim.” denilerek, eskiden beri söylenegelen dile hâkim olma felsefesine işaret edilmiş. İkinci verse'te Tanrı'ya hitap edilen sözler var: “Sivri zekâlı kulların ise gezegene hüküm peşinde.”, “Burada kim oyuncu kim oyuncak, kararlar senin.”. Aslında bu cümlelerin ilkinde insan iradesi ön plandayken ikinci ifade kader konusundaki geleneksel anlayışla ilgili olmuş; birbirinin zıttı iki görüş var diyebiliriz. Bu konu çok tartışılagelen bir konu, o yüzden lafı uzatmadan şarkıya geri dönelim. Özellikle nakaratıyla dinleyiciyi yakalayan “Sakar Dilim”, albümün ortalamasını yukarı çeken şarkılardan biri.
9/10

        10- “Biraz Senden Biraz Benden”

        Müziği oldukça hoş olan parça oldschool atmosferinin en yüksek derecede hissedildiği parça olmuş. Fuchs verse'lerde kafiyeyi ikinci plana atarak uzun cümleler kullanmış. Cümleleri ritimden çok anlama odaklanarak dinliyoruz; oldukça vurucular, adeta ateş ediyorlar. Nakaratın ise biraz cılız kaldığını söyleyebiliriz.
9,5/10

        11- “Panzehir” (2017 Remix)

        Fuchs ve Kasırga'nın duygusal düetlerinin remix versiyonu albümde yer almış. Aslında remix eksik bir ifade; çünkü Fuchs tekrar kayıt almış, Kasırga'nın verse'ü ise eski kayıttan. Fuchs'un yeni kaydı daha güzel olmuş, beat'le de uyumlu. Kasırga'nın cümleleri uzun olduğu için ritmin kaçtığını eklemeliyiz (Kasırga'nın verse'ü ilk versiyondaki beat'e de tam oturmuyordu). Nakarat güzel.
7,5/10

        12- Outro

        İntro gerçekten hoştu; ancak outro çok sade kalmış. Fuchs anons yapar gibi “Huzur N Darem, Huzur N Darem 2” diyor sürekli. Albümün TV reklamı olabilseydi bu outro reklama yakışırdı. İntro ve outro'lardan çok şey beklemek yersiz olabilir belki ama albüme konduysa değerlendirmeye tâbi tutmak zorundayız. Pek ağırlığı olmayan bir çıkış parçası olmuş.
5/10

        Albüm Ortalaması: 8,3 ~ 8,3

        Huzur N Darem 2, melankolik şarkıların ağır bastığı bir albüm olmuş. Battle parçalarda da klasik söylemlerin dışına çıkan, kişisel çatışmalar ve mücadelelerden beslenen mesajlar ön planda. Albüm, klasik kendi rapini övme muhabbetleri ve funky-rap'ler olmayınca Fuchs'un ne kadar başarılı bir albüm ortaya koyduğunu gözler önüne seriyor. Fuchs'un teknik anlamda eleştirildiği bir gerçek; rhyme ve flow'a piyasadaki belli isimler kadar özenmediği parçaları olabiliyor; ama bu gibi detaylar Fuchs'un ne kadar elle tutulur işler yaptığını görmezden gelme sebebimiz olamaz. Huzur N Darem 2 için de Huzur N Darem'i burun farkıyla geçerek Fuchs'un şimdiye kadarki en başarılı albümü olmuş diyebiliriz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder