11 Eylül 2020 Cuma

DR. FUCHS - NE İSTİYOR DÜŞÜNCELER BİLİYOR MUSUN EP ANALİZİ


        Fuchs 2012 yılında “Ne İstiyor?” ve “Düşünceler” isimli parçalarını single olarak yayınlamış ve bu şarkılara “1. Cemre” ve “2. Cemre” demişti. 3. Cemre olan “Biliyor musun?” ise 2015'te yayınlandı ve üç şarkı EP olarak bir araya geldi. “Biliyor musun?” yayınlandıktan bir gün sonra Sagopa Kajmer “Bilmiyorum” adında kısa bir şarkı yayınladı. Bu şarkıda Fuchs'a cevaben yazıldığı hissini veren satırlar vardı. Fuchs da bunun üzerine “Bilmelisin” adlı bir şarkı yaptı. Her neyse, haydi EP'ye kısaca bakalım.

        1- “Ne İstiyor?”

        Parça dokunaklı bir beat'e sahip, Fuchs da beat'e uygun, melankolik sözler yazmış. Toprak, deniz; kuş, şahin; sarmaşık gibi doğa öğelerine yer verilmiş. Karamsar isim, fiil ve sıfatlara sıkça yer verilmiş (çöküş, sıkışma, tıkanma, bulanma, haykırış, çığlık; siyah; sıkıntı, ölüm, darbe, savaş, yük, kan, kin vs.). Kişileştirmeler de (Sözlerin ruha çöküşü, zamanın dakikalar arasına sıkışması ve bizle vedalaşmadan uzaklaşması, dertlerin zile basması, sıkıntıların Fuchs'un çevresini kaplayıp sert bir yumruk vurması) güzel olmuş ve parçanın edebî değerini yukarı taşımış. “Köprülerin temelleri sağlam dururken / Tek bir tuğla eklemeye engelin gurur.” cümlesi de oldukça vurucu. Kafiye kullanımında ara ara boş geçilen satırlar var ama hiç rahatsız etmiyor denebilir. Nakarat yerine de scratch ve beat'teki yabancı sözler tercih edilmiş.
9,5/10

        2- “Düşünceler”

        Beat bir önceki şarkının beat'ini anımsatan bir yapıda. Nakarattaki “Düşüncelerdir benim derya denizim / Ruhumla dalarım ve budur hayalizm” sözleri gayet güzel. Cambaz acıları kabullenme, direnme ve daha da güçlenerek ayağa kalkma temalı sözler yazmış; “Sadece en güçlüler kendi sonunu belirler.” diyerek bir yandan öğüdünü desteklerken bir yandan da karamsarlığın dibine dalmış. (Klipte “En güçlüler” derken Fuchs'u ve kendisini gösteriyor; orayı atlamayalım.) Fuchs'un verse'ü Cambaz'ınkinden daha karamsar yapıya sahip diyebiliriz. Güzel bir şarkı.
7,5/10

        3- “Biliyor musun?”

        Beat birkaç saniyelik bir ritmin tekrarlanmasına dayalı ama saatlerce çalsa da bıktırmayacak cinsten;oldukça hoş ve yatıştırıcı. Fuchs bu şarkıda melankolik sözlerin yanında didaktizmini konuşturmuş. Bu öğütler Sagopa'yı da etkilemiş olmalı ki bu şarkıya cevaben “Bilmiyorum” parçasını yapmıştı. Gelmiş geçmiş en güzel Fuchs şarkılarından biri; belki de en iyisi. Anlatılmaz, dinlenir.
10/10

        Albüm Ortalaması: 9

        Çöl Tilkisi EP nicelik olarak bir önceki EP'nin gerisinde, ama üç şarkı da sağlam olduğu için 9 puanı tutturuyor. Son cemre olan “Biliyor musun?” EP'nin en iyisi, yanında herhangi bir 10 numara parça da olsa devirebilecek cinsten. Dinleyin efendim. :-)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder