11 Eylül 2020 Cuma

DR. FUCHS - ÇÖL TİLKİSİ EP ANALİZİ


        Dr. Fuchs, Selâm albümünden bir süre sonra, 2010 yılında yedi şarkıdan oluşan Çöl Tilkisi EP'yi yayınladı. 2015'te de ikinci EP'si olan Ne İstiyor Düşünceler Biliyor musun EP'yi yayınladı. İki EP'de toplam 10 parça bulunduğu için, ikisi beraber bir albüm gibi de düşünülebilir.

        Çöl Tilkisi EP, ikisi bonus track, biri de EP'ye adını veren şarkının düet versiyonu olmak üzere 7 parçadan oluşuyor. Parçalara bir göz atalım.

        1- “Çöl Tilkisi”

        Yatıştırıcı bir müziği olan şarkının nakaratı karamsar bir ruh hâlini yansıtıyor. Verse'ler biraz daha sert bir stilde ve ritimsel açıdan beat'ten ve nakarattan biraz kopuk gibi. Kafiyeye fazla önem verilmemiş ve içerik ön planda tutulmuş.

        Fuchs parçada kendisini “çölün ortasında savaşan büyük lider” olarak nitelendirmiş. Bu çöl Türkçe rap piyasası olmalı; kendisi de rap piyasasında hak ettiği değeri görmediğini düşündüğü için böyle bir söz söylüyor olmalı. Güzel bir şarkı.
7,5/10

        2- “Son Dem”

        İlk şarkıya göre daha karamsar olan beat gayet hoş. Hem verse'ler hem nakarat içerik ve ritim açısından beat'le uyumlu. Fuchs kızdığı birilerine hitap eden sözler kullanmış ve gayet akcı yazmış. Sık replay edilesi bir parça, EP'nin en iyisi.
10/10

        3- “Hor Görme Şakir”

        Parçanın beat'i Doğu müziği esintileri taşıyor. Epey baskın bir beat olduğu için üzerine söz yazmak da kolay olmasa gerek. Beat'in etkisiyle hem Kasırga hem Fuchs melankolik sözler yazmışlar; Fuchs müziğin ritmine biraz daha bağlı kalmış diyebiliriz. Nakarat olsa daha iyi olabilirmiş ama beat nakarat girilmesine müsaade etmemiş.
6/10

        4- “Kim”

        Bir asker marşıyla şarkıya giriş yapıyoruz. Sonra yatıştırıcı bir müzik ve dua içerikli bir nakarat giriyor. Komutan Katana da Fuchs da güzel sözler yazmışlar. Arada küfretmeseler daha iyi olurdu.
7,5/10

        5- “Renk Verme” (Bonus)

        Deneysel bir şarkıyla karşı karşıyayız. Daha önce Nafile Mixtape'de yer alan şarkının girişinde alakasız bir müzik var, birkaç saniye sonra asıl müzik başlıyor. Fuchs ara ara telsizden birilerine direktif veriyor, iki de verse var. İlk verse şikâyet ve öğüt içerikli. İkinci verse'te konuşma üslubu hâkim ve yine belli şikâyetlere yer verilmiş. Çocukların eğitimiyle ilgili söylenenler düşündürücü. Televizyonla ilgili yapılan yorumlar da haklı ve şarkıya komik bir hava katıyor. Son telsizde işlerin ters gittiğini yansıtan sözler de şarkıya komik bir hava katıyor. Enteresan bir iş.
8,5/10

        6- “Sen Hastasın” (Bonus)

        Fuchs yine birine kızmış. Sonradan parazit olduğu anlaşılan bir arkadaştan söz ediyor ve ona hitaben sözler söylüyor. Gittikçe kızıyor ve şarkının sonuna doğru hakarete başvurmaya başlıyor. Alıntı nakarat gaza getirici.
5,5/10

        7- “Çöl Tilkisi” (feat. Cambaz)

        İlk şarkının düet versiyonu. Beat aynı, Fuchs'un kaydı da aynı, sadece Cambaz'ın seslendirdiği üçüncü bir verse eklenmiş. Cambaz beat'le uyumlu, duygusal bir verse girmiş; ama Fuchs'un iki tane verse'ü olduğu için biraz geri planda kalıyor. Tekrar puan vermeye gerek yok.
0/0

        Albüm Ortalaması: 7,5

        Çöl Tilkisi EP; çeşitlilik arz eden bir çalışma olmuş. Single olarak sunulmaya müsait üç dört işin yanına çok da içe sinmeyen bir iki işin eklenmesiyle oluşmuş bir mini albüm havası da vermiyor değil. Yine de bir EP'den bekleneni veriyor ve 7,5 da iyi bir puan.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder