28 Ağustos 2020 Cuma

NORM ENDER - AURA ALBÜM ANALİZİ

        Norm Ender; Türkçe rapin en çok takip edilen isimlerinden biri. Rap müzik yapmaya başladığı zamanların başında “Eksik Etek” isimli hayli küfür barındıran parçasıyla tartışmaların odağı olan Norm Ender, 2010 senesinde iki CD'lik İçinde Patlar albümünü çıkarmıştı. Yaklaşık yedi yıllık bir aradan sonra Aura isimli albümüyle dönüş yapan Norm Ender, eski küfürlü tarzından sıyrılmış, ancak sertliğini küfürsüz sürdürmeye devam etmiş. Biz müzikte küfrün ya hiç olmaması ya da asgari düzeyde olması gerektiğine inandığımız için Norm'un bu değişimine sevindik. Norm “Ben de küfürlü, sert parçalar yapmak istiyorum ama o zaman bandrol alımında sıkıntı oluyor; şirket izin vermiyor.” gibi bir açıklama yaptı. Umarız ki Norm sadece ticari kaygıyla küfürden uzak durmak yerine sanatını geliştirme açısından bundan sonra da küfürden uzak durur. Fazla uzatmadan şarkılara geçelim.

        1- “Benim Stilim”

        “Benim Stilim” şarkısının müziği cidden hoş olmuş. Sözlerle müziğin iyi uyum oluşturduğu şarkı Norm'un kendi sanatını övdüğü şarkılardan. Geri dönüş yaptığı albüm için güzel bir giriş şarkısı olmuş. Nakarat dile dolanan cinsten. Parçada toplumsal mesajlara da yer verilmesi iyi olmuş; ancak “Sen rapi sevmediğini söylüyo'n ama bak p***nu Beyonce gibi sallıyorsun” gibi sözleri Norm'un biraz tekrara düştüğünü gösteriyor (Benzer ifadeler “İçinde Patlar” şarkısında da vardı.). Sonda yer alan piyasaya meydan okuma kısmı ise haddinden fazla iddialı olmuş. Pop kültürünün, eleştiriyi hak etmesinin yanında pop-rap türünde bir albümde bu kadar aşağılanması abes olmuş. “Popu devir'ce'm, sonra hep beraber delir'ce'z” diyen Norm Ender; piyasanın şartları dolayısıyla tarzından ödün verip pop müzik tarzında aşk şarkıları ve nakaratlar yapmış olduğunu gözden kaçırmış sanki. Ama bütün bu olumsuz yanlarına rağmen eğlenceli bir şarkı.
8,5/10

        2- “Deli”

        Albümün çıkış parçası olan “Deli”, “Kes lan, rapin tanrısı geri döndü.” cümlesiyle başlıyor. Beat hoş olmuş; ancak şarkının -altı yıl sonra bekleneni vermeyecek derecede- orta seviye bir şarkı olduğu muhakkak. Norm'un, kendisini Ceza ve Sagopa Kajmer gibi rapin en üst düzey icracılarıyla kıyaslaması rap adına zaten yanlış ve ayıpken bir de “Deli” gibi bir parçayla meydan okuması -şarkı hakkında yorum yapan birçok kişinin isabetli düşüncesiyle paralel olarak- abes kaçmakta. Ayrıca Norm Ender bu parçada üstü örtülü küfürlere yer vermiş ve asi çocuk tavrı sergilemiş. Geri dönüş albümünde böyle bir battle parçaya yer vermesi zaten bekleniyordu ancak şarkı özellikle Norm hayranı olmayan pek çok kişinin hoşuna gitmedi ve bu kişilerce “vasat” bulundu. Bütün bu olumsuzluklarla beraber şarkının bir kere dinlenip bir daha dinlenmeyecek kadar da kötü olmadığını belirtelim.
6/10

        3- “Sonumu Görüyorum”

        Norm Ender'in Aura albümündeki en iyi iki şarkısından biri bu şarkı bizce. Albümün ortalamasını yukarıya çeken “Sonumu Görüyorum”; hem müziği hem sözleri güzel olan bir şarkı. Türkçe rap adına güzel bir katkı olan parçanın tek eksi yönü sonunda yer alan aşırı iddialı kısmı (“Ben Ceza ve Sagopa'dan daha iyiyim.” mesajı vermek üzere bir hikâyeciğe yer verilmiş.).
10/10

        4- “Kara Toprak” (Cover)

        Norm Ender yaptığı her albümde Türk müziğinin klasiklerinden bir eseri coverlama planı olduğunu söylemişti; başlangıç olarak Âşık Veysel'in “Kara Toprak”ını coverlamış. Şarkıda verilen mesajlar gayet önemli; ancak biraz beylik sözlerin kullanılmış olduğu da gözden kaçmıyor. Şarkının Âşık Veysel'den ve Hacı Bektaş Veli'den alıntılanan kısımları ve Norm Ender'in yazdığı kısımlar arasında konu bütünlüğünün sağlanamadığını da belirtelim. Âşık Veysel'in sözleri insanların vefasızlığından şikâyet ve ölüme teslim oluş anlamları içeriyor; Hacı Bektaş'ın sözleri dinî - tasavvufi mana taşıyor; Norm'un sözleri ise toplumsal içerikte. Güzel bir şarkı ancak belirttiğimiz sebeplerden ötürü puan kıracağız.
8/10

        5- “Yarem”

        Norm'un her kesime hitap etme isteğiyle çeşitli parçalara yer verdiği Aura'da üç tane aşk şarkısı var, “Yarem” ise bu parçaların en başarılısı olmuş. Norm'un bu seçimi isabetli; ancak dokuz şarkıdan üçünün aşk şarkısı olması ancak hepsinin “Yarem” kalitesinde olması durumunda iyi olabilirdi; ama böyle bir durum söz konusu değil. “Yarem” parçası Norm'un standart kafiye sistemini uyguladığı şarkılardan biri; ama kesinlikle dinleyiciyi sıkmıyor. Rap sevmeyen kitleye de rapi sevdirecek cinsten bir şarkı ve cidden başarılı.
10/10

        6- “Kaktüs”

        Albümdeki aşkla ilgili şarkıların ikincisi olan “Kaktüs” bir ayrılık şarkısı. Aynı konuyu işleyen pop şarkılarından daha kaliteli bulunabilecek olan parçanın rap açısından biraz yumuşak kaldığını kabul etmemiz gerekiyor. “Kaktüs”te savunulan fikirler biraz basmakalıplığa kaçsa da şarkı samimi olmuş. Pop şarkılarda işlenen konuların rap formunda da başarıyla işlenebileceğini göstermesi açısından güzel bir örnek; ancak tabii ki söz kalitesi açısından melankolik rap tarzıyla pek alâkası yok.
7/10

        7- “Avare”

        Albümün ismine en yakın ismi taşıyan şarkı “Avare”. Aşk şarkılarının üçüncüsü olan şarkı “Yarem” ve “Kaktüs”ün seviyesine ulaşamamış. “Eksik Etek” şarkısında yansıtılan duyguların terbiyeli şekilde işlendiği bir şarkı olmuş. İkili ilişkilerin samimiyetten uzaklaşmasına eleştirel açıdan yaklaşılan parça orta seviyede olmuş bizce; tarz olaraksa rapin biraz uzağına düşüyor.
6/10

        8 - “Kezban”

        Tartışılmayacak biçimde albümün en vasat şarkısı olmuş bizce. Eğlenceli bir parça olması için yapılmış; ancak bu yaştaki bir sanatçının ilkgençlik çağındaki kızlarla uğraşması şık olmamış. Haklı noktalara değinilse de toplumsal açıdan esas sorun, eleştiriye konu edilen kişilerin parçada anlatılan davranışları sergilemesi değil, insanların böyle bir kişilik kazanmasına sebep olan çevre, medya vs.dir. Rap türü açısından bakarsak oldukça basit bir konuyu işleyen şarkı eğlenceli olsa da eleştirinin dozu kaçmış.
4/10

        9 - “O Zaman Dans”

        Rap ile -yanılmıyorsak- cazı harmanlayan “O Zaman Dans”, adından da anlaşılacağı üzere Aura albümünün en eğlenceli parçası olmuş. “Bir şirket açsam iki güne batar / Kimi sevsem anında trip atar.” gibi, pop kültüründeki sözleri hatırlatan sözler içermesi açısından kaliteyi aşağıya çekiyor, ancak rap sevmeyenlerce beğenilebilecek bir şarkı. Hem bu tarz parçalar yapıp hem de popu devirmek pek mümkün değil diyebiliriz. Bütün bunlara rağmen hoş bir şarkı.
6/10

        Albüm Ortalaması: 7, 27 ~ 7,25

        Aura albümü; pop kitlesine de rapi sevdirmek amacıyla aldığı riske rağmen 7'nin üzerinde bir puan alarak, belli bir seviyeyi yakalamış olduğunu kanıtlıyor. Elbette albümde az sayıda şarkı olması bu puanın tutturulmasını kolaylaştıran bir etken. Öte yandan, “Nicelik geçicidir, nitelik kalıcı” diyen Norm Ender, niceliği aşağıda tutmuşsa da şarkılarının hepsinde yüksek nitelik yakalayamamış; ama özellikle 8,5 ve üzeri puan verdiğimiz üç şarkının, albümün eskimeyecek şarkıları olduğunu söyleyebiliriz. (Norm “Benim şarkılarımın son kullanma tarihi yok.” dese de bazı şarkılar kimi dinleyicilerin playlistlerine girmeyebilir.) Aura albümü, haddinden fazla iddialı ve kimilerine göre de beklenenin altında bir iş olsa da piyasaya güzel bir geri dönüş albümü olmuş. Norm'un, bundan sonra daha üretken olacağı yolundaki sözünü tutmasını temenni ediyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder