11 Nisan 2021 Pazar

SND GOLDEN TAPE VOL 2 ALBÜM ANALİZİ


        suikast.de 2020'nin eylül ayında 20. yıla özel olarak
SND 20th Anniversary Golden Tape albümünü yayınlamıştı. Aradan çok zaman geçmeden ikinci bir toplama albümün gelmesi gayet güzel olmuş. Birinci albümü çıktığı zaman analiz etmiş ve ortalama olarak 7,4 puan vermiştik, bakalım SND Golden Tape Vol 2 ilkinin tutturduğu puanı geçebilecek mi.

        İlk albümde biri intro olmak üzere toplam 26 şarkı vardı, bu albümde ise biri remix olmak üzere toplam 27 şarkı var. Bu albümde de yabancı şarkılar var; ama bunlar geçen seferki gibi Türkçe şarkılar arasına serpiştirilmek yerine sona konulmuş. Albümün kadrosu da büyük ölçüde değişiklik gösteriyor; ilk albümden buraya transfer olan sadece 5 kişi var (Sayedar, Sansar Salvo, Geeflow, Kaplan, Forte.). Lafı fazla uzatmadan şarkılara geçelim.

        1- Mirac & Sitem Depresif - “Rebelyon”

        Epik atmosferli bir müzikle albüme giriş yapıyoruz, bu da dinleyiciyi uyandırma adına işlevsel. Mirac ve Sitem Depresif beat'in karakterine uygun olarak epik sözler yazmışlar. “Rebelyon” başkaldırı demek, Mirac ve Sitem Depresif de hayat tarzı ve müzik endüstrisindeki yozlaşmışlıklara başkaldırıyorlar; bu başkaldırıda silahları da rap'leri.

        Şarkıda tenasüp ve telmih sanatları hâkim. Rebelyon, savaş, muharebe, silah, cephane, zırh, madalyon, düşman, nara kelimeleriyle tenasüp yapılmış. “Yaşımız erdi yolun yarısı denen otuzlara” sözü Cahit Sıtkı Tarancı'nın “Otuz Beş Yaş” şiirini hatırlatıyor. “Zırhım kalbimde, olmasa da üstümde” sözü Cevşen-i Kebîr duasıyla ilgili rivayete gönderme olmalı. Ayrıca Hz. Yusuf (a.s) ve Hz. Hızır (a.s) kıssalarına da telmih var. Özetle “Rebelyon”, beat'in atmosferi dolayısıyla hayli iddialı sözler barındırsa da güzel bir şarkı olmuş.
9/10

        2- Sayedar - “Gittin Gideli Bebek”

        İkinci adımda ilk şarkının karakterine hayli zıt bir şarkıyla karşılaşıyoruz. Parçanın hoş bir beat'i var, sonda öne geçirilmesi ve scratch eklenmesi de güzel olmuş. Sayedar beat'i güzel değerlendirmiş, yarışma programlarına yaptığı gönderme ve mizah dergilerine çaktığı selam da hoş olmuş. (Sayedar'ın belirttiğine göre şarkı da adını Bülent Üstün'ün Uykusuz dergisindeki "Gittin Gideli Bebek" köşesinden almış.) Araya kaba tabir sıkıştırmadan yazamaması ise Saye'nin zayıf tarafı.
7/10

        3- Sansar Salvo - “Kiminin Kelimesi 2”

        “Kiminin Kelimesi” 2013'te çıkmıştı, Sansar Salvo yıllar sonra bu albüm için ikinci bir “Kiminin Kelimesi” yapmak istemiş. Şarkının karakteri ve bazı sözleri ilk şarkıyla benzerlik taşıyor, bununla birlikte bu şarkıda rap hayatıyla ilgili sözler daha fazla.

        Şarkıda dünyanın -ya da Sansar'ın deyimiyle “bütün saçmalığın”- ortasındaki Sansar'ı seyrediyoruz. Sansar bir yandan kendi rap yolculuğunu, bir yandan da insanların koşuşturmacasını ve yaşanan bazı olumsuzlukları anlatıyor. Bütün bu hengâmenin içinde hayatına anlam katan rap'e sarılıyor ve eski bir şarkısına selam çakıyor.

        Şarkının müziği çok güzel. İlk verse'te duygu, ikinci verse'te ses benzerlikleri öne çıkmış. Nakarat da güzel, sadece ortada verilmek yerine sonda da verilebilirdi.
9/10

        4- Dr. Fuchs - “Rapim Cevap Olur”

        Parçanın gerilimli, hoş bir beat'i var, Dr. Fuchs da beat'in ritmine güzel ayak uydurmuş. Beat'in atmosferine uygun olarak agresif, üst perdeden sözler dinliyoruz; bu da klasik Fuchs tarzı. Nakarat rhyme ve flow açısından dinleyiciyi cezbediyor, sonda iki yerine dört kez de verilebilirdi. Tadı damakta kalan bir parça olmuş.
10/10

        5- Geeflow - “Yap Bi Sound”

        “Yap Bi Sound”la tamamen farklı bir atmosfere giriyoruz. Şarkı albümün en hareketli beat'ine sahip, Geeflow da müziği gerçekten güzel değerlendirmiş. Parça biraz Bedük'ün, biraz da Ragga Oktay'ın stilini anımsatıyor diyebiliriz.
7,5/10

        6- Kaplan - “Kana Kana”

        Kaplan albümün rotasını tekrar Fuchs'un çizgisine döndürüyor ve son zamanlarda popüler olan rap tarzlarını eleştiriyor. Klasik rap'lere olan özlemini hüzünlü bir şekilde ifade ettiği nakarat çok hoş olmuş, bu açıdan verse'leri de dengeliyor. Sondaki saf müzik kısmı biraz uzun tutulabilirmiş.
9/10

        7- Forte - “İmdat, Yardım”

        Forte ilk albümde hareketli bir battle parçayla yer almıştı; bu sefer kadınlara uygulanan şiddeti konu edinmiş. Şarkının özellikle beat'i ve nakaratı dokunaklı. Forte gerçekten derinlikli sözler yazmış ve sesini de güzel kullanmış; öte yandan sık ritim ve vokal destek geçişleri parçayı yoruculaştıran detaylar olmuş. Bu tür şarkıların devamının gelmesini gerektirmeyecek günlere bir an önce erişmek dileğiyle 10 üzerinden 8,5 diyelim.
8,5/10

        8- Sessiz G3 & Enemy One & Savaş Tancuay & Rasad & Derin Darbe - “5 Karat”

        “5 Karat” az çok farklı tarzlara sahip beş MC'nin bir araya geldiği bir parça; bu açıdan SND Golden Tape'in bir çeşit minyatürü gibi olmuş. (Sessiz G3, Savaş Tancuay ve Derin Darbe'yle albümün ilerilerinde tekrar karşılaşacağız.) Parçada farklı tatlarda verse'ler var; içlerinde çok sivrilen veya geriye düşen bir verse yok, bu açıdan dengeli bir parça. Aralarda nakarat girilmeyip beat'in öne çıkarılması da parçanın yorucu olmasının önüne geçen bir tercih olmuş.
7,5/10

        9- Cato - “Bunun Adı Hip-Hop”

        Cato'dan pop kültürüne ve bir zamanların kimi rapçilerine diss niteliği taşıyan bir parça. Şarkının girişinde sözlerin seneler önce yazıldığı belirtilmiş, bu da şarkının Türkçe Rap'in bugünkü gündeminden farklı bir içeriğe sahip olmasından kaynaklanıyor. Şarkı güzel olmakla birlikte ara ara edilen küfürler parçayı biraz aşağı çekmiş, bunlara Hip-Hop kültürünü tümden yansıtma amaçlı yer verildiği söylenebilir.
7/10

        10- Santi aka Universe - “Savaşmayı Öğren”

        Kasvetli bir beat üzerinde hüzünlü ve agresif sözler barındıran bir parça. Santi beat'in atmosferiyle uyumlu, metafor ağırlıklı sözler yazmış. İnsanların dertlerini, mücadelelerini, erdemlerini kendi gözlerinde ne kadar büyütebildiğini hatırlatan sözler var. Gayet güzel bir şarkı.
8/10

        11- Efeflow - “Fitil”

        Hareketli, agresif bir battle parça. Tavır açısından dikkat çekmekle birlikte fazla sivrilmeyen beat'i, biraz zayıf kalan nakaratı ve dinleyiciyi yoran sık ritim geçişleri dolayısıyla albümün zayıf halkalarından olmuş.
5/10

        12- Bossy - “Yaşamıyorum”

        Bir yandan sakin, bir yandan gerilimli bir beat'i var “Yaşamıyorum”un, filmlerdeki gizli iş çevirme sahnelerini anımsatıyor. Bossy de beat'in bu ikircikli atmosferinin etkisiyle karışık bir psikolojiyi yansıtmış. Yaşadıklarının etkisiyle hissizleşmiş bir karakteri yansıtmış ve acı gerçekleri dinleyicileri gülümsetecek bir tavırla dile getirmiş. Arada diyalogların tek tarafı yansıtılarak bir çeşit tiyatral etki de yaratılmış. Deneysel, hoş bir parça.
6/10

        13- Zeo Jaweed - “Normal”

        Eski pop şarkılarını anımsatan yumuşak bir beat'i var “Normal”in, Zeo da beat'in ritmi ve karakterine uygun sözler yazmış. Albümün hareketli kanadını güçlendiren, dinlendirici bir parça.
6,5/10

        14- Abluka Alarm - “Yeni Yollar İzinde”

        Parçanın dinlendirici bir beat'i var, Laedri ve Savaş Tancuay da battle ile melankolik rap'i harmanlayan sözler yazmışlar. Bir zamanlar ekiplerinde yer aldıkları Sagopa ve Kolera'ya da göndermeler var. Parçada ikinci verse'ün biraz öne geçtiğini söyleyebiliriz. Güzel bir şarkı; ama bu beat ve nakarat tümden melankolik bir şarkıya daha çok yakışabilirdi.
8,5/10

        15- Derin Darbe - “Bezdum”

        “Bezdum”, mizahî bir tavrı olan protest bir şarkı. Mizahî tavırla bağlantılı olarak birtakım kaba tabirlere yer verilmiş. Şarkı tarz açısından bize Grup Vitamin ve Moğollar karışımı gibi bir tat verdi. Hoş bir parça.
6,5/10

        16- Sessiz G3 & Panik - “Yık Caddeleri”

        Parçanın hoş ve dinlendirici bir beat'i var, sözler de party rap ile gangsta rap karışımı. Arabalarla konvoy oluşturan, belki de illegal araba gösterileri ve yarışları düzenleyen çeteler söz konusu edilmiş. Panik temayı belirginleştiren ve vokaliyle şarkıyı yumuşatan bir verse girmiş, dolayısıyla parçada o öne çıkmış. Kendi türünde başarılı bir şarkı.
6/10

        17- Asır & G.I - “Kovan”

        Yüksek tansiyonlu, melankolik - protest karışımı bir şarkıyla devam ediyoruz. Beat çok hoş, verse'lerde tokat etkisi yaratan bir okuma var, nakarat ise verse'leri yumuşatan bir karakterde. Güzel bir şarkı.
8/10

        18- Kehanet - “Ghetto Klasman”

        Kehanet albümün melankolik kanadını güçlendiren bir şarkıya imza atmış. Kimi yerlerde iç sesini yansıtacak şekilde üst üste vokal kullanmış. Parça beat'in baskınlığı ve bu üst üste vokaller dolayısıyla dinleyiciyi biraz yoruyor, ama yine de sağlam olmuş.
8/10

        19- Şehzade - “Her Gece”

        “Her Gece” çok güzel bir pop rap örneği, döngüye alınmaya müsait. Şehzade güzel sözler yazmış ve sesini gayet iyi kullanmış; tarzıyla Medusa'yı hatırlattığını söyleyebiliriz.
8,5/10

        20- Karakurt - “Sorun Var”

        “Sorun Var” albümdeki old school karakterli şarkılardan. Arabesk tarzda bir beat'i var, Karakurt da bir yandan arabesk, bir yandan protest, bir yandan da battle rap tarzında sözler söylemiş. Hem müziği hem de akıcılığıyla dinleyiciyi rahatça yakalayan bir parça.
8,5/10

        21- Sandra Reyes - “Feeling”

        “Feeling”le birlikte albümün yabancı kanadına geçiş yapıyoruz. Parçanın hoş olmakla birlikte pek sivrilmeyen bir beat'i var, Sandra Reyes de flow açısından başarılı sözler yazmış. Dinlendirici bir şarkı.
6,5/10

        22- MR. Cap - “MR. Cap İst Back”

        Önceki şarkıdan çok daha tansiyonlu bir beat'i var parçanın, MR. Cap de beat'in karakterine uygun şekilde coşkulu okumuş sözlerini. Ses rengi ve vokal kullanımı rap'e gayet uygun diyebiliriz.
7,5/10

        23- J. Malik - “Livin It Up”

        Yumuşak, dinlendirici bir beat'i var şarkının. Vokal kullanımı beat'in karakterine uygun, bununla birlikte ara ara küfürler kullanılmış. Bu tür bir beat'te agresif sözler kullanılmasa daha iyi olabilirdi. Albümdeki yabancı şarkılar içinde bizi en az yakalayan parça bu oldu.
5/10

        24- Minus - “Hold Up”

        Hareketli olmakla birlikte sakin tempoda ilerleyen bir beat'i var “Hold Up”ın, Minus ise oldukça coşkulu bir okuma tercih etmiş. Nakaratta tercih ettiği kesik kesik okuma da gayet hoş olmuş, yazdığı sözlerde de özellikle ses benzerlikleri dikkat çekiyor. Albümdeki yabancı parçalar içinde en iyisinin bu şarkı olduğunu söyleyebiliriz.
8,5/10

        25- Mest & Adar & Welo - “Panama”

        “Panama” Türkçe Kürtçe karışık sözler barındıran bir şarkı, bu sebeple albümdeki yabancı parçalar arasına konmuş. Epey yüksek tansiyonlu bir parça, auto-tune kullanımı da güzel olmuş. Trap akımının eleştirildiği parçada özellikle nakaratın ve üçüncü verse'ün öne geçtiğini söyleyebiliriz.
6/10

        26- Rıfat Al Zein - “Keine Chance”

        Yabancı parçaların kapanışını sakin bir şarkıyla yapıyoruz. Rıfat Al Zein beat'in karakterine uygun şekilde sakin okumuş, rhyme'lardaki vurguları da dikkat çekiyor. Hoş ve dinlendirici bir parça olmuş.
7/10

        27- Sansar Salvo - “Kiminin Kelimesi 2 (Remix)”

        Albümün kapanışını “Kiminin Kelimesi 2”nin remix'iyle yapıyoruz. Remix'in beat'i orijinal versiyona göre daha sakin, bu da verse'lerde Sansar'ın sesini ön plana çıkarıyor. Parça sakin havası dolayısıyla albümün outro'su olmaya uygun ise de orijinal versiyon kadar güzel olmamış diyebiliriz. Ayrıca albümün ilk şarkısı da “Kiminin Kelimesi 2” olsaydı farklı bir intro-outro etkisi yaratılabilirdi. Remix'e tekrar puan vermeye gerek görmüyoruz.
0/0

        Albüm Ortalaması: 7,48... ~ 7,5

        Albüm rap'in pek çok alt türünü barındıran, oldukça çeşitli bir albüm olmuş. Kimi parçalarda rap dışındaki türlere de yakınlaşılmış. Bu hâliyle SND Golden Tape Vol 2 rap'in kendi içinde ne kadar çeşitlenebildiğini göstermesi bakımından işlevsel bir albüm olmuş; bununla birlikte alıştığı tatlardan pek uzaklaşmak istemeyen dinleyicilere çok hitap etmeyebilir.

        SND Golden Tape Vol 2 ilk albümün puanını burun farkıyla da olsa geçmeyi başarmış. İki albüm arasında toplamda çok az bir fark var; bununla birlikte ilk albümün en iyi 10 parçası ortalama 8,5 puana erişiyorken bu albümün en iyi 10 parçası ortalama 8,75 puana erişiyor. Ayrıca ilk albümde de yer alan isimlerin bu albümde puanlarını az çok ilerlettiğini görüyoruz. Sadece bu isimlerin tutturduğu ortalama ilk albümde 6,7 iken bu albümde 8,2. İki albümdeki parçaları beraber düşündüğümüzde ise bu isimler içinde en üst sıraya yerleşen kişinin 8,25 ortalamayla Forte olduğunu görüyoruz.

        Albümde aynı puanı alan şarkıları da kendi içinde bir kıyasa tâbi tutarak tam sıralamamızı şu şekilde yapıyoruz:

1- Dr. Fuchs - “Rapim Cevap Olur”
2- Kaplan - “Kana Kana”
3- Sansar Salvo - “Kiminin Kelimesi 2”
4- Mirac & Sitem Depresif - “Rebelyon”
5- Şehzade - “Her Gece”
6- Abluka Alarm - “Yeni Yollar İzinde”
7- Forte - “İmdat, Yardım”
8- Karakurt - “Sorun Var”
9- Minus - “Hold Up”
10- Asır & G.I - “Kovan”
11- Santi aka Universe - “Savaşmayı Öğren”
12- Kehanet - “Ghetto Klasman”
13- Geeflow - “Yap Bi Sound”
14- MR. Cap - “MR. Cap İst Back”
15- Sessiz G3 & Enemy One & Savaş Tancuay & Rasad & Derin Darbe - “5 Karat”
16- Cato - “Bunun Adı Hip-Hop”
17- Rıfat Al Zein - “Keine Chance”
18- Sayedar - “Gittin Gideli Bebek”
19- Zeo Jaweed - “Normal”
20- Derin Darbe - “Bezdum”
21- Sandra Reyes - “Feeling”
22- Bossy - “Yaşamıyorum”
23- Sessiz G3 & Panik - “Yık Caddeleri”
24- Mest & Adar & Welo - “Panama”
25- Efeflow - “Fitil”
26- J. Malik - “Livin It Up”